17 Eylül 2010

renklisi, gazlısı, şekerlisi yok mu bunların sağlıklısı?



Bu aralar şu gazlı ve de renkli ve de şekerli içeceklere fena halde kafayı takmış durumdayım. Geçen haftalarda televizyonda bir kaç defa 150 kilo ve üzeri insanlara rastladım. Hastalıkları, çaresizlikleri, yaşam kalitelieri (hangi kalite?) gösteriliyordu, iyice tüylerim ürperdi.

Aldığı kilolardan dolayı artık evinin kapısına sığmadığı için kapıyı söküp, duvarı yıkmak zorunda kaldılar. Bazıları neredeyse vinçle taşınacaktı. Son umutları ameliyat. Yürümeyi unutanlar. Vs. vs. sayamayacağım şimdi. Fena oluyorum.

Neyse, bu detaylara fazla girmek istemiyorum ama en çok dikkatimi çeken şu oldu: bu kişilerin beslenme alışkanlıkları gösterilirken, bizim fincan fincan çay içtiğimiz gibi, bunlar litre litre Cola'ları götürüyordu?!! Sevdiğim ne kadar şekerli içecek varsa bir anda ölümcül maddelermiş gibi göründü gözüme, tırstım billahi. Allah'ın sade suyu neyime yetmiyor dedim.

Üstelik şu sıralar sürekli yaşlarına göre fazlaca tombik çocuklar görüyorum bir çok yerde. Bununla da ilgili başka bir haber vardı. Çocuklardaki hareketsizlik, diş çürümeleri, daha genç yaşta hastalıklarla uğraşmaları. Şimdiki çocuklar reklamların da etkisiyle daha fazla fast food kurbanı oluyor. Hâlâ daha bilinçsiz aileler olduğu sürece bu durum daha da vahim olabilir. En kötüsü ise, sağlıksız şeylerin hep daha ucuz, sağlıklıların ise pahalı olması...

Renklendiricler, suni tadlandırıcılar, içinde bilmediğim bilyon tane madde bulunan bu içecekleri tamamen hayatımdan çıkaramasam da, azalttım diyebilirim. Azaltmak demek mesela, haftada bir bardak içiyorduysam, şimdi ayda bir bardak içiyorum demektir. Ama ben haftada bir kez bile içmiyorumdur belki. Hatırlamıyorum bile.

En kötü alışkanlığım Redbull'du =) Şükür onu da bıraktım. Portakal suyu, evde hazırlanan limonatalar ve soğuk çaylar hazırlanması çok da zor şeyler değil. Ha eğer gerçekten vaktimiz yoksa hazırlamaya, ben çareyi en azından portakal suyu (onlarda da suni tadlandırıcılar oluyor ama, markalarda seçiciyim) veya organik soğuk çaylardan içmekte buluyorum.

Ama yılda bir defa içme hakkına sahip olduğum kendime sınırsız içme izini verdiğim TEK bir içecek var. O da ZAFER gazoz'dur efendim. Ama cam (!) şişede olanı. Ne marka düşkünü çıktım dimi ? =)



(Sınırsız diyene bak - 3 haftada 3 şişe içtim)

Reklam gibi oldu bu şimdi ama neyse...

3 yorum:

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

Zeynepcim öncelikle şu sağdaki meli-malı lar var ya onlara bayıldım ben:) Artık ben de olabildiğince hazır, doğal olmayan ürünler tüketmiyorum. Kola içmem zaten. Gazozu da bıraktım. Sadece doğal, katkısız ürünler alıyorum. Zaten evde de komposto vb. ürünler yapma şansımız var sonuçta. Bir de zaten ayda 1 kere tüketilse bu ürünlerin çok zararı olmaz sanırım. Herşeyin aşırısı zararlı malum:) Mutlu haftasonları! Bu arada nerede yaşıyorsunuz merak ettim:))

Syhn dedi ki...

çok şükür 4 yıldır ağzıma asitli içecel sürmedim.. saedce çoook naidr meyveli soda içiyorum.
ama haızr elma sularını çok seviyorum biliyorum onalrdada katkı maddeleri çok-tur :)
neyseki kış geldi şimdi başlarım taze meyve sebze sıkıp sularını içmeye :)

Adsız dedi ki...

zafer gazoooooz!

kiraz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...