25 Haziran 2008

Dallari basti kiraz

Dün annemle aksam üstü hadi kiraz toplamaya gidelim dedik. Her yil kiraz toplamaya gittigimiz bir çiftçi var oraya gittik. Hem kiraz topladik, hem yedik. Gördükki kirazlarin bir çogu henüz pembe, tam olmamis yani. Ama buranin gecen haftalarda ki hava sartlarina göre yine baya baya dallari kiraz basmis.
Sabahtan beri elimde bir kase kiraz yiyorum. Faydali oldugunu biliyorum fakat tam olarak neye faydali diye küçük bir arastirma yapayim dedim. Ve asagida bir kaç derleme toplama yaptim kirazlarla ilgili:

Idrar söktürücü
Vücudumuzu zehirli maddelerden arindiriyor
Romatizma, gut hastaliklari, eklem kireçlenmesi ve damar sertligi tedavisinde kullaniliiyor
Yapisinda bulunan kinik asit ile böbreklerin tas ve kum yapmasini önlüyor eger varsa da zamanla dökülmesine yardimci oluyor
Safra kesesi tasinin dökülmesine de yardimci oluyor
Vücuttaki fazla suyun atilmasiyla, dolayli olarak zayiflamaya yardimci oluyor
Kirazin pektik giderici özelligi bulunuyor. Yani bayat yemeklerde, pastirma, sucuk gibi gidalarin zararlarini önleyen kiraz, ayni zamanda kanin temizlenmesiyle birlikte, yüzde olusan sivilcelerin giderilmesini sagliyor
Kiraz suyu yüz ve boyun kisimlarina sürüldügünde deride kirisiklari önledigi ve giderdigi belirtiliyor
Fazla ilaç tüketimi ve zehirlenmeler sonucu zorlanan karacigerin yükünü hafifleterek iyilesmesine yardim ediyor, böylece sindirim gücünü artiriyor
Yapisindaki bol fosforuyla sinirleri kuvvetlendiriyor, stresi gideriyor
A vitamini kaynagi karoten iceren kiraz, ayni zamanda gözlerin dostu (bu benim için en önemli nokta sanirim)


Gördügünüz gibi kirazin faydalari saymakla bitmiyor. Bu bilgiler internetten bulduklarimin sadece bir kaçi. Kendisi ayri sifa, çekirdeginden tutun da sapina, yapragina kadar sifayla dolu bu meyveden mahrum etmeyelim kendimizi.
Uzmanlar demis ki:


„Kiraz alirken temiz, parlak ve hasarsiz olmasina dikkat edin.“

„Rengi koyu olanlar her zaman daha tatlidir.“
„Saklarken kirazin saplarini çikarmazsaniz ömrü daha uzun olur.“
„Yikamadan plastik bir kaba koyup buzdolabinda saklayin ve daima yemeden hemen önce yikayin.“
„Buzdolabindan çikarip oda sicakliginda 1-2 saat bekletirseniz tadi daha lezzetli olacaktir.“
„Taze kirazlarin 2-4 gün içinde tüketilmesi gerekir.“
„Kirazi ayrica derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Bunun için çekirdeklerini çikarmaniz gerekir.“


3 yorum:

Tugba dedi ki...

Vay be bukadar yararli oldugunu bilmiyordum bak.

Birde Kiraz baya bi doyurucu oluyor.
Bizde gitmisdik ayni yere aksama dogru kiraz toplamaya. eve gelince aksam yemeyi yememize gerek kalmamisdi artik.

L@L dedi ki...

cnm bu faydalı bilgilerin için teşekkürler.

sevgiler!

Zeynep A. dedi ki...

rica ederim canim ne demek!:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...