23 Aralık 2008

Zencefilin sırları ve detoks yiyecekleri

Midem bu aralar patlamaya hazır bir bomba gibi yakamı bırakmıyor. Şişkinlik nedeniyle verdiği rahatsızlık aynı zamanda mide bulantılarına yol açıyor. Bunun sebebini tahmin edebiliyorum aslında. Geçen bir kaç gün/hafta içersinde son derece düzensiz ve sağlıksız yemelerimin ve aynı zamanda egzersizSİZ geçen tembel günlerimin sonucu. Bununla ilgili olarak bir kaç ufak araştırma yaptım. Mideyi sakinleştirmenin, bulantıları geçirmenin yolları nelerdir diye.

Ve şu iki faydalı yazıyla karşılaştım. Aklımızda bulunsun:

Zencefilin, mide kaynaklı sindirim sorunlarının, seyahatte, hamilelik döneminde ve kemoterapi nedeniyle oluşan mide bulantısı ve kusma şikayetlerinin önlenmesi ve tedavisi amacıyla kullanıldığı bildirildi.

Amerikan Diyetetik Derneği'nin Denizaşırı Ülkeler Türkiye Temsilcisi Diyetisyen Selahattin Dönmez, yaptığı açıklamada, zencefilin yeşil, mor çiçekleri bulunan, Asya, Hindistan ve Arabistan'da tedavi amaçlı kullanılan aromatik yağ açısından zengin, tropikal bir kök bitkisi olduğunu söyledi. Eski zamanlarda zencefilin eklem iltihabı, kolit ağrıları, ishal ve kalple ilgili hastalıkların tedavisinde kullanıldığını ifade eden Dönmez, şöyle dedi: "Zencefil, uzun yıllardır yemeklerimizi lezzetlendiren önemli bir baharat olarak tüketilmektedir.
Zencefil, soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıkların belirtilerini, baş ağrılarını ve regl dönemi ağrılarını azaltmak için tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır."

Dönmez, taze zencefilin B6 vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, manganez ve lif açısından yüksek besin değerlerine sahip olduğuna belirterek, şöyle konuştu: "Günümüzde zencefil kökleri, yaygın olarak mide kaynaklı sindirim problemlerinin tedavi edilmesinde kullanılır.
Seyahat sırasında gelişen, hamilelik döneminde ve kanser kemoterapisi nedeniyle oluşan mide bulantısı ve kusma şikayetlerinin önlenmesi ve tedavisi amaçlı kullanımı önerilmektedir. Zencefil, kalp hastalıkları, kanser gibi önemli hastalıklarda da kullanılmaktadır."

Dönmez, 80 denizci üzerinde yapılan araştırmada, zencefil tozu kullanan kişilerin kusma ve soğuk terleme şikayetlerinde azalma olduğunun belirlendiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Piyasada reçeteli veya reçetesiz olarak satılan bulantı azaltıcı ilaçlar, uyuşukluk ve ağız kuruluğu gibi istenmeyen şikayetlere neden olabilir.

Buna karşılık, yolculuk sırasında gelişen mide bulantısı ve kusma şikayetlerinin azaltılması için kök veya toz halde zencefil tüketiminin ilaç tedavisine alternatif olarak kullanılabileceği düşünülmektedir."


Zencefilin 2 yaşın altındaki çocuklara verilmemesi gerektiğini vurgulayan Dönmez, 2 yaşın üstündeki çocuklarda ise baş ağrısı, mide bulantısı ve sindirim sistemi kramplarının tedavi edilmesi için kullanılabileceğini belirtti.

Yetişkinlerde ise zencefil tüketiminin günlük 4 gramı geçmemesi gerektiğini ifade eden Dönmez, zencefilin aşırı dozda tüketilmesi halinde göğüste hafif yanma hissedilebileceğini kaydetti.

(RealAge)

Detoks için önerilen yiyecekler

Kısaca anlamı: Detoks, vücudumuza çeşitli yollarla giren ve atık madde olarak dışarı atılmayı bekleyen zararlı toksinlerden kurtulmaktır.

Sarmısak: Kardiyovasküler hastalıkların risklerini azaltmaya yardımcı olmasının yanında, karaciğer enzimlerine yardım ederek zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına destek olur.

Brokoli: Kansere karşı savaşta en güçlü dostlarınızdan biri olan brokolinin filizleri, aynı zamanda enzimleri uyarıcı etkiye de sahiptir.

Su teresi: Su teresini salatalarınızda, çorbalarınızda ve sandviçlerinizde kullanabilirsiniz. Küçük yeşil yaprakları, vücutta biriken hücreler arası veya damar içi fazla sıvıyı atar ve idrar çıkışını arttırır. Ayrıca tereler, mineral bakımından da oldukça zengindir.

Yeşil yapraklı sebzeler: Bu sebzeleri çiğ ya da haşlanmış olarak da yiyebilirsiniz. İçerdikleri klorofil, vücuttaki metal ve pestit gibi toksinleri dışarıya atmaya ve karaciğeri korumaya yarar.

Limon: İçerdiği C vitamini limonun 'detoks vitamini' olarak ün salmasını sağlamıştır. Limon, bazı toksinleri suyla çözülebilecek bir şekilde ayrıştırır.

Yeşil çay: Vücudunuzdaki kanı daha akışkan hale getiren yeşil çay, güçlü bir antioksidandır. Bunun yanında yeşil çayda bulunan kateçin maddesinin karaciğer fonksiyonlarını hızlandırdığı belirlenmiştir.

Lahana: Bu sihirli sebze detoks işlemlerine yardımcı olur. Özellikle salatası sağlığa çok yararlıdır.

Tahin: Karaciğerde bulunan hücreleri, alkol ve diğer kimyasallardan korur. Lezzetli tadı ile tahin; sağlık ve damak dostu yiyecekler arasındadır.

Pire otu: Bu otsu bitki kolestrolü düşürmeye yarar. Az miktarda pire otu tüketmek, bağırsaklarınızın temizlenmesine yardımcı olacaktır.

(RealAge)

Şu an için işe yeşilçay ile başlayabilirim ancak. Zencefili de mutlaka denemeliyim.

4 yorum:

L@L dedi ki...

Zeynepcim yeşilçay umarım iyi gelir. İçine birazda limon sıkıyorum ben daha güzel oluyor tadı :)

Adsız dedi ki...

zencefil güzel ama tadı biraz ağır oluyor özellikle balla yenmasi tavsiye ediliyor. ama ben Su teresi ve pire otunu merak ettim. nasıl bi rşeye benziyorlar ki!

^zeynep^ dedi ki...

L@l'cim yesilcay sürekli elimin altinda bulundugu icin (is yerinde özellikle) ise onunla basladim:-)

Cilek'cim zencefili öyle denemedim hic ama merak ediyorum, bi denemek lazim.
Su teresi ile Pire otunu bende bilmiyorum - yani arastirmaya devam:-)

Adsız dedi ki...

böyle bir beslenme alisanligi edinmek lazim aslinda, yedigimiz/ictigimiz herseyi bilincli secmeliyiz, zor birsey de degil halbuki ama isimize gelmiyor galiba!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...