5 Kasım 2008

North & South



Kisin çogumuz için film zamani demektir. Disarida hava buz keserken en güzeli evde kalmak, sicak içeceklerimizi hazirlayip koltuga gömülmek olur.
Bir kaç hafta önce Askim bu dvd'yi kiralamis. Bu da ne böyle, ne oyuncular tanidik, ne hikaye, dedim. Izleyenler olumlu yorumlarda bulunmus, bakalim bizim yorumumuz ne olacak diyerek izledik filmi.
Hikayesi Elizabeth Glaskell'in 1855 yilinda yazdigi North & South romanindan alinan bu film 2004'te BBC tarafindan çekilmis. Yilin sonlarina dogru BBC One kanalinda dört bölümden olusan televizyon filmi olarak yayinlanmis. Toplam 3 buçuk neredeyse 4 saat falan sürüyor. Üç buçuk saat duygu yüklü zaman dilimi. Konu 1850 li yillarda geçiyor. Margaret (esas kiz - Daniela Denby-Ashe) ingilterenin güneyinde ailesiyle birlikte küçük bir kasabada yasayan genç kiz. Babasi kasabada papazlik yapar ve kasaba halkinin dini inançlari çelismeye baslayinca kuzeye, endüstri'nin devrim yasadigi Milton sehrine ailesini de yanina alip özel ögretmenlik yapmaya gider. Margaret sehir hayatinin korkunç sahnelerine sahit olur. Fabrikatörler ve isçiler arasindaki uçurumlar onu derinden sarsar ve köyden gelmesine ragmen açik yürekli davranip kisa süre içerisinde çevre edinmeyi, güzel dostluklar kurmayi basarir. Ayni zamanda karizmatik fabrikatör John Thornton (esas oglan - Richard Armitage) ve isçilerin arasinda ilginç bir köprü olusturur. Isçiler isyan dolu, açlik sinirinda yasam savasi verirken, fabrikatörler bütçeyi nasil kurtarabileceklerinin derdindedirler. Hüzün, sevinç, ask, aile sevgisi, insan sevgisi ve siki dostluklar konusuyor bu filmde. Öyle sulu ask filmlerinden degil bu. Yürege fena halde dokunuyor, derin izler birakiyor. Türkiye'de varmi bilmiyorum ama arastirip bulmaya deger bir film. Belki de kitapi vardir, ben okumadim ama bulursam kitabini da okumayi istiyorum.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...