6 Eylül 2011

gazeteleri bağladım yine ve yeniden

Yarın 7 Eylül, peki planımıza göre 7 Eylül'de ne oluyormuş? Çocuklar gazete topluyormuş....

Bizim evde bu gazete bağlama aktivitesi şahsıma aittir, baba evinde de öyleydi, kendi evimde de sürdürüyorum bu geleneği. Severek mi yapıyorum bilmiyorum, alıştım galiba, sanırım sevmeye başladım ben bu işi!?? paylaştığıma göre!!!






Burada her köyün web sayfasında yukarıda görüldüğü gibi yıllık çöp toplama programı var, ayrıca posta yoluyla da köy halkına dağıtılır. Belediye bu programa her zaman uyar, ben uymadığını görmedim daha. Uyulamayacaksa da bir bilgilendirme olacağına eminim.

Konserve, camlar (kavanoz, cam şişeler), piller, pet şişeler, kartonlar, aluminyumlar, CD'ler,  Espresso kapsüllerinin toplandığı noktalar bellidir, çoğu alış veriş merkezlerinde de toplanıyor. Hepsi ayrı ayrı atılıyor. Cam şişeler renklere göre ayrılıyor, beyazlar, kahve rengiler, yeşiller... bunların dışındaysa atacağınız camın rengi, kenara bırakabiliyoruz. Günü geçmiş, kullanılmayan ilaçlar da eczanelere iade ediliyor.

Yukarıdaki planda ise belediyenin topladığı elbiseler (aslına bir sürü elbise toplama yeri de mevcut), gazeteler, yeşil çöp (yani yemek artıkları, ot, çimen, dal, budak, doğadan gelen şeyler yani) ve taşınma tarihleri zamanında daha büyük çöpler (büyük metal parçalar, renovasyon atıkları) için toplama tarihleri yazıyor. Tabi beni en çok ilgilendiren toplanan gazeteler.

Her köyde aynı değil ama bizim köyde gazete ve dergiler öğrenciler tarafından toplanıyor ve öğrenciler bu şekilde sınıf hesaplarına katkıda bulunuyor, yani belediye onlara ödeme yapıyor gazete toplama karşılığında, bu şekilde sınıflar ne kadar çok paraları varsa o kadar değişik gezi düzenleyebiliyorlar.

Ben de zamanında bu gazete toplayan öğrencilerden olmuştum, nefret ederdim. Soğukta karda kışta, yağmurda gazete toplardık kapı kapı. Yorucu olurdu benim için. Bazen yanında çikolata veren duyarlı teyzeler olurdu sevinirdik! =) Şimdi ben de gazetelerin yavrucuklar tarafından toplandığını bildiğim için, ince ince bağlıyorum gazeteleri ki ağır olmasın diye. Bir de ipini tutalacak kadar bırakıyorum ki rahat taşınabilsin. Sorna da yukarıdaki tarihleri not defterime yazıyorum unutmamak için.



Peki ben tüm bunları niye paylaştım şimdi? İşim gücüm yok ondan =)

Bir dahaki gazeteler 9 Kasım da toplanıyormuş... 


4 yorum:

Barbygirl_here dedi ki...

Guzel bir etkinlikmis,bir de cocuklara sor desene :)

^zeynep^ dedi ki...

Benim hiç sevmedigim bir etkinlikti :) ama günümüz çocuklari için hareket etme açisindan iyi olabilir de :)

e-vren ;) dedi ki...

Hayır iyi ki paylaştın çünkü "köy" dediğin yerin web sitesi bile varsa ve böylesi bir çevrecilik anlayışına sahipse senin bu yazın okulda öğrencilerle paylaşılmalı hatta Türkiye'deki belediyelere maillenmeli. Öyle ki "şehir"deki belediyelerden bahsediyorum!

Sevgiler...

^zeynep^ dedi ki...

E-vren,
umarim bir gün bu düzeni Türkiye'de de görürüz. O günler bir gün gelecek ama çok gecikmemesi dilegim!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...