24 Şubat 2009

2 duygu yüklü birbirinden farklı belgesel


Geçenlerde bloguma penguen fotoğrafı koyunca arkadaşım bana bu filmi getirdi. Uzun zamandır dikkatimi çekiyordu da bir türlü zaman ayırıp ilgilenmedim. Tabi arkadaşta her türlü film bulunduğundan hemen dvd'yi kaptı geldi.

Yönetmenliğini Luc Jacquet'in üstlendiği 2005 Fransız yapımı bu film, 2006 yılında en iyi belgesel filmi ödülüne layık görülmüş.

Her zaman gördüğümüz belgesellerden çok farklı. Bu sevimli hayvanların yolculuk hikayesi (Türkçe: İmparatorun yolculuğu) anne penguen, baba penguen ve bebek penguenin ağzından anlatılarak farklı bir biçimde sunulmuş seyirciye. Doğanın acımasızlığına göğüs gererken birbirlerine sımsıkı kenetlenen bu hayvanlar örnek olacak cinsten.

Mutluluğu, aşkı, hüzünü ve heyecanı barındırıyor bu film. Bir yandan yürek burksa da diğer taraftan içini ısıtıyor o buzullara inat. Bir çok kişinin izlemiş olabileceğini düşünsem de arada benim gibi fırsat bulup izleyemeyenlere tavsiye ederim.


Bu filme gelince, arkadaşım bunu diğerinin yanında getirmiş ve bu da izlemeye değer ilginç bir belgesel (Türkçe: Ağlayan devenin öyküsü). Benim bu filmden hiç haberim olmamıştı bugüne kadar ve iyiki de izlemişim diyorum şimdi.

Film 2003 yılında aslen Moğol olan Byambasuren Davaa ve italyan yönetmen Luigi Falorni ile birlikte çekilmiş. Moğol-Alman yapımı bu film 2005 yılında bir çok ödülün yanında en iyi belgesel ödülünü de almış. Yaşanan öykü gerçek ve Moğolistan'ın Gobi çölünde kaydedilmiş.

Çölün ortasında yaşayan göçebe bir ailenin yaşantısını ele alan bu hikaye aslında zor şartlarda doğurduğu yavrusunu kabul etmeyen bir devenin gözyaşlarını anlatır. Film çok ağır ilerlemesine rağmen sonunda ne olacağı merakıyla sarıp sarmalar insanı. Bu sevimli ailenin tek çabası deveye yavrusunu kabul ettirmek olur ve bunu son çare olarak yüreğin taa derinliklerine kadar işleyen hisli bir türküyle yapmaya çalışırlar...

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Bende izlemek istiyorum ikisini de. merak ettim. Hele o penguenleri çok duydum bende çok güzeller diye en kısa zamanda alıcam

Burcu SezeR dedi ki...

Develeri benim kadar seven biri var mıdır acaba? :)
Çok şeker ya şuna bakın!

L@L dedi ki...

Penguenlere bayılıyorum ben ya .) En kısa zamanda iki filmide izlemeliyim Zeynepcim, sağol önerin için. Kocaman öptüm *)

AskinAy dedi ki...

penguenlere bayildim:)ama izlemedim,izlemek gerek,öptüm canim..

Unknown dedi ki...

Deve ne kadar sevimli öyle :)) bi deveyi sevimli bulacağım aklımın ucundan bile geçmezdi :)) özellikle ikincisini çok merak ettim bulursam mutlaka izlerim ben bunları belgesel türü filmlere bayılıyorum.

Moonish (moonsun) dedi ki...

Ben dunyadan uzak kara cahil olarak filmlerden ne kadar da uzak kaldigimi farkettim :P Izlenecek bunlarda insallah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...