12 Kasım 2009

ben ve kalabalık - hac yolcuları


Nerelerdeyim? yerde miyim? gökte miyim? Ben bile bilemiyorum. Zeynep kış uykusuna mı yattı deseler "ah nerde o günler" diyeceğim neredeyse. Acayip yoğunum yine. Hani bir şeylerle uğraşsam en azından elde ettiklerim gözle görülür ama nerdeee.

Kayınvaldemler bu Cuma hayırlısıyla hacca gidecekler. Bu yüzden her akşam yanlarındayız. Her gidişimizde müthiş bir kalabalıkla karşılaşıyoruz. Allah gelenden gidenden razı olsun ama kalabalığı sevmeyen bir olarak, çok sıkıcı oluyor benim için. Sevmiyorum ben bir evin içinde en az 20 kişinin olmasını. Hele iş sonrası kafa hiç götürmüyor. Ne geçilecek yer olur, ne oturulacak bir köşe. Öyle yayıla yayıla oturmaya meraklı olduğumdan değil elbet. Böyle evler dar, her yer sıkış pıkış olunca bunalıyorum.

Bir de en sinir olduğum şey bizim milletin bir şeyi abartması, mevlüt okutuldu Türkiyede hadi neyse, e isviçre'de mevlüt okutmadım diye her gelen giden ziyafet edasıyla ağırlanmaz ki. Sonuçta herkes helallik almaya geliyor, karnını doyurmaya değil. Gelen kişi de bir fincan çayla yetinmez, ben daha da kudururum o zaman. Bizde de adettendir zaten üstü kapatılmayıncaya kadar otomatiğe bağlanmış gibi çay getirilir. Yok çay daveti olsa neyse, o bambaşka birşey. Bu alt tarafı hellaleşmeye gelme. Hani ne bir ziyafet verilecek, ne de ziyaretin uzatılacak bir tarafı var. Ya da ben olayları yanlış algılıyorum. Bilemiyorum.

Çocukluğumda olsa, kalabalıklarda giderdim evin en kuytu köşesine otururdum tek başıma. Küçükken bunu çok yapardım. Henüz "çay getirip götürme gibi bir sorumluluğu olan genç kız" değilken. İşte o zamanlar ev kalabalık olunca, boş bir oda bulur gider otururdum, karanlık olması daha da hoşuma giderdi. O sessizlik kısa bir süreliğine huzur verirdi bana. Bir an bile olsa o uğultunun uzağında olmak beni rahatlatırdı. Özellikle bir bebeğin gürültüden uzak, mışıl mışıl uyuduğu odalarda oturup beklemeyi daha da çok severdim...

O değil de şu yabancı memlekette millet olarak ne kalabalağız yahu. Türkiye'de olsam bu kadar insan tanımazdım heralde. Tabiki de güzel birşey kalabalık çevreye sahip olmak, iyi gün var kötü gün var sonuçta. Benim tek sevmediğim kendi isteğimin dışındaki kalabalıklarda bulunmak. Yoksa çok severim ben bayramı, seyranı falan :)


Allah herkese hac görevini yerine getirmeyi nasip etsin!
Bu yılın hac yolcuları da selametle gider gelirler, inşallah!

Şimdiden mübarek olsun!

3 yorum:

ferulago dedi ki...

Okuyunca bile içim sıkıldı. Allah kavuştursun şimdiden

tug dedi ki...

ben sadece bir kac saat sahid oldum o kalabaligi, o bile yetti. neyseki gecti bitti, allah kavustursun artik. allah bizede nasip etsin :) öptüm

GeCe dedi ki...

allah kavustursun canım zor valla oysa herkes amacını bilse gelip gitse

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...