28 Nisan 2009

Siyah Süt - Elif Şafak


Bu aralar herkes Elif Şafak'ın Aşk adlı kitabını okurken ben gündemi geriden geriden takip etmeye devam ediyorum. Takip etmeye çalışıyorum ya, bu da önemli.

Elif Şafak Siyah Süt adlı kitabı hakkında "bu kitap okunur okunmaz unutulmak için yazıldı" diye bir şeyler söylemiş. Henüz kitabı bitirmedim (Elif hanım hamileliğin son haftalarını yaşıyor).


O cümleyi yazarken ne düşündüğünü bilemiyorum henüz ama şu ana kadar olan izlenimlerim "evet bu kitap gerçekten unutulmalı" hatta madem unutacağız öyleyse okumaya da gerek yok doğrultusunda. Hangi ruh halindeyken okumak doğru olur bilemiyorum. Belki kitabın sonlarına doğru düşüncelerim değişir.

Elif Şafak'ın daha önce hiç bir kitabını okumadım, bu yüzden önceki yazılarıyla kıyaslayamayacağım. Bu kitapta dikkatimi çeken şey farklı bir dille anlatmış olması, resimlere yer vermesi. Beynindeki sesler korosu sayesinde bin bir türlü çelişkiler yaşıyor iç dünyasında. Bu aslında hepimizin yaşadığı bir olay. Hangi iç sesimiz baskın oluyorsa o doğrultuda ilerliyoruz yaşamımızda. Ama ben bu kitap'ta kendime dair hiç birşey bulamıyorum. Bu yüzden midir nedendir kasvet bastı beni okurken. Bir yandan kariyer, diğer taraftan annelik, öbür taraftan başarılı kadınlar, kariyer sahibi anneler, kadın yazarlar falan diye düşünürken sıkıntı bastı beni.

Annemin şu sözleri yankılanıyor sürekli kulağımda: "çocuk ta yapmıyorsun kariyer de, bari birini yap!" - oldu sultanım, emredersin! diyorum ne diyim. Ayyy dahasını hiç anlatmayayım... tüylerim diken diken oluyor. Neyse konu biraz kaydı gitti değişik yerlere vardı.

Umarım Aşk adlı kitabı daha iç açıcıdır. Ne demekse bu şimdi.

9 yorum:

ferulago dedi ki...

Ben de hamile olunca okuyayım demiştim ama başlayamamıştım (varmış demek ki bir bildiğim). Ne zaman okumalı kararsız kaldım şimdi iyice

^zeynep^ dedi ki...

{Ferulago}cum ben de bilmiyorum ki:) belki kitabin sonlarina dogru bir umut isigi yanar, eger öyle olursa sana haber veririm canim.

Adsız dedi ki...

sibelle (çileksuyu) son postlarınız aynı kitabın eleştirisi ve ben arka arkaya bi onu bi seni okuyunca bi şaşırdım. bi ne düşüneceğimi bilemedim :) zaten çok okunanlar listesinden seçmem kitap genelde, uyuz olurum herkesin okuduğunu okumaya, oyüzden beğenmemene sevindim :) peki bu ne demekse?!?!

^zeynep^ dedi ki...

{Rahsan}cım bende de herkes bunu okuyor, güzeldir heralde diye okuyorum iste sonunda (her zaman olmasa da) böyle oluyor:) ilginciz ilginç:D

L@L dedi ki...

Bende Aşk'ı okumaya başladım bugün bakalım biraz ilerleyince yorumlarım :)

^zeynep^ dedi ki...

{Lal}cim yorumunu merakla bekliyorum canim:)

nergisce dedi ki...

:) annenin sözü cok seker, cok güldüm:)) bir yerde okuduguma göre bu kitabi cogunlukla anneligi yasamis kadinlar begeniyor... ben okumadim bilmiyorum. yeni kitabi herhalde daha farkli bir tat´da, özellikle sems ve mevlanaya yer vermesi cok güzel , bakalim onuda okumadim:D

^zeynep^ dedi ki...

{Nergis}cim bir de anneligi yasadiktan sonra mi okusak? Neyse simdi okuyorum artik, sonrasini bilemem. Yeni kitabi için sizlerin yorumunu bekleyecegim almadan önce:)

Zamandan Sızan dedi ki...

Zeynep ben devanneyim ama bu kitap adamı buhrana sürüklüyor..Yazarın tüm kitaplarını okumuş biri olarak bu kitap için ne demeli açıkcası diğerleri ile kıyaslamak gerek bu kesin..Roman demek zor siyah süte.. hepsini özgün değerlendirmek yerinde olur sanırım..
Kasma kendini bitirmek zorunda değilsin.
Çok sevgiler.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...