18 Mart 2009

Finding Neverland

Eğer çocukluğunuzda bol bol Peter Pan seyredip benim gibi fantastik hayaller kurduysanız (mesela gölge yakalamaca, uçmayı istemece, ağaç dallarının arasına gizli kulübe kurmaca, geceleri duvara yansıyan ışıklarda Peterin gölgesini ve onun minik perisini aramaca gibi) bu filmi izlemediyseniz izleyin, izlettirmediyseniz izlettirin derim. Tabi Peter Pan hayranı olma şartıyla;)

Finding Neverland (alm. Wenn Träume fliegen lernen)

2004 yapımı, Marc Forster'in yönetmenliğini üstlendiği, Johnny Depp ve Kate Winslet'in muhteşem ikiliyi oluşturduğu ve Freddie Highmore'un çocuk başına koca adamların bile gözlerini yaşartmayı başardığı, bir nevi Peter Pan hikayesinin oluşumunu anlatan DUYGUSAL bir film.

Yıl 1903.
James M. Barrie (Johnny Depp) karısıyla Londra'da yaşayan, o zamana göre sıra dışı, bu zamana göre fantastik öyküler hazırlayan FAKAT bir türlü başarı elde edemeyen hayal dünyası geniş bir tiyatro yazarıdır. Onun hayal dünyasına eşinin anlam verememesiyle aralarındaki mesafe açılır. Bu konuyla ilgili dikkatimi çeken güzel ayrıntı: Bay Barrie ve karısı yan yana bulunan odalarına çekilirlerken, karısı sıradan bir yatak odasına girer, fakat James Barrie kendi odasının kapısını açtığı an masal diyarına giriyormuşcasına farklı bir tablo canlandırır kafasında. Odaları yan yana olsada, bambaşka dünyalarda yaşadıkları ne de güzel anlatılmış.

Hayatın gerçekliklerinden uzaklaşmak için soluğu sık sık parklarda dolaşmakla alır Barrie. Bir gün dört erkek çocuğuyla parkta bulunan dul bir bayanla tanışır, Sylvia Davies (Kate Winslet).
Barrie çocuklara bir yakınlık duyar ve evlerine ziyarete gitmeye başlar. Ve her ziyaretinde onlar için yeni hikayeler hazırlar, farklı kılıklarla çıkar karşılarına.

Çocuklardan biri, Peter (Freddie Highmore) başka bir yer edinmiştir Barrie'nin kalbinde. Son derece içine kapanık, çocukluğunu yaşamayan Peter, Barrie için ilham kaynağı olur ve adını yeni yazdığı bir hikayede kullanır (hiç büyümek istemeyen Peter Pan’ın hikayesi).
Daha sonra bu hikayeyi çocuklarla tiyatro oyununa çevirmek ister. İlginç fikirleri olan Barrie çocuklardan uçmalarını, perilerle konuşmalarını ve hayvan kılığına girmelerini istemesiyle bir çok kişinin tepkisini alır. Ama sonunda büyük bir başarı elde eder. Bu aynı zamanda yaşına göre fazla realist olan Peter’i hayaller alemiyle tanıştırmanın başarısıdır. Çocukların annesi hastalandığından dolayı oyunu göremeyince bir plan hazırlar Bay Barrie…


5 yorum:

L@L dedi ki...

Canım bu filmi çok severek izledim ve gözyaşlarıma hakim olamadım seyrederken. Minik oyuncular çok başarılı ve çok şekerler :)

^zeynep^ dedi ki...

@Lal'cim zaten o minik oyunculardan biri o kadar basariliymiski, Johhny Depp onu daha sonra baska bir filmde oynatmis!;) Ah o göz yaslari yok mu, benimkiler de durmadi yerinde:(

ferulago dedi ki...

Ben de bayıla bayıla izledim. Kocam için aynı şeyi söyleyemeyecğim maalesef :)

Yazgüneşi dedi ki...

izlemedim
ama çok canım çekti
bulup izleyelim benim capon balığıyla bari

^zeynep^ dedi ki...

@ferulago'cum filmler de zevk meselesi:)

@Yazgünesi hosgeldin, umarim capon baligin da, izleyince fikrinizi aktarirsiniz;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...